2010. március 15., hétfő

Nem vagyok egy energikus akarki akirol minden percben leri az eletkedv. Ma is egy faradt napomat elem. Tegnap fel egyig varrtam aztan egy utanig olvastam, (mert nem tudok elaludni olvasas nelkul/nem akarok)ma delelottra pedig be volt egy par haztartasi dolog tervezve, bevasarlas, furdoszoba stb. Orultem, hogy nyugi lesz mert mind Ari mind Natan oviban/suliban lesznek. Miuatan elbucsuztam Aritol az oviban indultam a bicajom fele, erre visszaintett az ovono, hogy hoppa, mara en vagyok beosztva segitsegnek. Oeps, az en listam teljesen maskepp nezett ki mint az ove.... Ket hete is mar ott maradtam egy delelott segiteni, akkor is a listan voltam...Hmm, eleg furcsa. Mindig szeretek egy ottmaradni, jatszani veluk, konyveket lapozgatni, gyurmazni, rajzolni, nezni, hogy majszoljak a felapritott gyumolcsoket, egyutt enekelni. Aztan elmosogatni, segpregetni, es felmosni. Annyira mas hangulata van mint ugyanezt itthon vegezni!Ma viszont nem volt semmi de semmi kedvem, nem voltam ra felkeszulve.

Persze jol telt, Ari ujra nagyon buszke volt hogy o osztogathatta ki a taskakat, o varazsolhatta elo a konyhakendo alol a gyumolcsoket. Aztan rohantuk Natanert a suliban, ki kellett kerjem hamarabb hogy elmenjunk a haziorvoshoz, mara volt beprogramalva asztma-tesztre. Mivel gyakran kuszkodik a legutaival, fizikailag konnyen farad indokolt volt utananezni a dolognak. Olyan erdekes volt, bele kellett fujjon egy akarmibe ami a szamitogephez volt csatlakoztatva. A kepernyon egy kisfiu ragot rag es lufit fuj belole. Natan addig kellett fujjon a gepezetbe (probalkozni legalabb) mig a rago kipukkadt es a fiu orrara ragadt. Aztan be kellett lelegezzen valami cuccot (nem tudom hogy mondjak ennek magyarul, aerosol?)majd 15 perc mulva ujra megismetelte a ragcsifujast. Annyira elvezte a dolgot, le sem akart allni! Nem egyertelmuen asztmas, viszont lehet hogy az asztmanak egy bizonyos formaja jelentkezik nala, megeroltetes eseten. Kaptunk ujra egy olyan spray-t es most ki kell teszteljuk itthon hgoy milyen hatasa van Natanra, biciklizes elott, tornaora elott, erdei seta eseten kell hasznaljuk aztan figyelgetni, hogy felporog e tole....

Ez az egyik. A masik az hogy szerdan van egy megbeszelesunk a tanitonoivel, egymas informalasa celjabol. Ez szukseges, mivel az utobbi beszelgetesunk arrol szolt (okt-ben) hogy lehet Natan Pdd-nos-szal rendelkezik, az autizmus egyik formaja ez. Szocialis-emocionalis rendellenesseg. Asperger szindroma? ez a spektrum. Mi semmi ilyesmire nem figyeltunk fel addig, furcsa volt ezt hallani a tanitonoktol. Azota ne mondjam hany konyvet kiolvastunk mar errol, hany weboldalat megneztunk, you tube filmeket amit csak talaltunk. Oda lyukadtunk ki Gerbennel mostanaig, hogy visszautasitjuk az ovonok tanacsat, miszerint beadhatnank egy kervenyt, hogy allami segitseget kapjunk, szemelyreszolo budget-et, amit aztan az iskola arra hasznalna fel hogy extra munkaerot vehessenek fel, aki a problemasabb gyerekekkel tudna foglalkozni. Nagyon penzszaga volt az egesznek, inkabb mint Natan segitese. Konzultaltunk egy ismerosunkkel is, aki jatekterapeuta a groningeni waldorf suliban (tanitono is egyben) o is azt mondta hogy tul korai meg mindenfele tesztre kuldeni Natant, pszchiaterekhez stb, varjunk mig betolti a 8-at, elvegre most meg fejlodesben van az egesz szocialis lenye. Mi sem akarjuk hogy mar most bekeruljon a mokuskerekbe, ranyomjanak egy belyeget, ami papiron is fog allni, es annyi sokmindent befolyasolhat. Manapsag nagy divat ez a szemelyreszolo budget....

Ugy dontottunk hogy az a lenyeg hogy mi szulokkent bizzunk Natanban, segitsuk ahol csak tudjuk, rendszeresseget biztositva neki, hatarokat, hogy onmaga tudjon lenni...Mostmar csak kommunikalni is kell ezt az iskola fele, es kivancsi vagyok hogy hogy fogadjak. Illetve arra is nagyon kivancsi vagyok, hogy ok hogy latjak a fejlodeset aztan egyeztetni a megfigyeleseinket.

Szoval faraszt a sok gondolkodas is....:) Natan, asztma, autizmus, sok ez igy hirtelen, mig leulepszenek az ujdonsagok.

3 megjegyzés:

éduácska írta...

Nagyon komoly dolgok ezek, nem is tudom hogy hesegessem el kicsit a gondolataidat...
Hisz tudjuk: Minden gyerek/felnott MAS a maga modjan - a legnagyobb kihivas az eletben, hogy a többiek mas-sagat el tudjuk fogadni, alkalomadtan ezzel egyutt tudjunk elni (es most nem a masoknak valo megfelelesrol beszelek).
Comment: a gyakorlatba ultetes persze sokkal nehezebb... Amugy epp ma lattam egy filmet e tamaban - megprobalom felkutatni, mert nem jegyeztem le a cimet.
Puszillak es vigyazzatok egymasra:)

penzesbea írta...

De jol esik hogy irtal Edua, szoval be-be szoktal meg kukkantani;)Koszi a hessegetest, jot tesz:) Ti is vigyazzatok magatokra, sokat gondolok ratok

Hajnalka Nagy írta...

szia,

ebben a témában Nátánnal kapcsolatban van előrelépés? nem írtál azóta rla emlékeim szerint... lehet persze privátban legjobb, ha írsz... egy ismerősöm ovis gyerekét ezzel "gyanúsítják" szintén... illetve én is aggódom pár jel miatt..Köszi előre is!
puxi,
Hajni