2008. szeptember 27., szombat

Szuletes es temperamentum

A rongybabak blogon bukkant fel roviden a tema "a világra érkezés gyorsasága és a gyerek temperamentuma közti párhuzam" es ez eszembejuttatott egy estet tavaly a waldorf-ovodaban, ahol pont errol volt szo. A meghivott egy holgy volt, Inge Vormer, aki ba'bakent dolgozik, antropozofia inspiralt. Olyan szepen beszelt az elmenyeirol, a varandossagrol, a szuletesrol, hogy lelekben ujjongva tertem azon az esten haza, es utana meg hetekig ebben a hangulatban keringtem. Mondjuk az igazsag az, hogy Ariadne azelott harom honappal szuletett, nagyon szep elmeny volt, szoval igy is ugy is felig meg a mennyorszagban ereztem magam:)


A lelek utjaval kezdte az estet. Mikor valaki meghal, a lelek elhagyja a testet. A test hatramarad a Foldon, az etertest felkerul a fogasra, vagy egy borondbe a Fold etertestjeben, az asztraltest elkezdi a bolygok kozti, szferak kozti utat, az Én pedig visszater a magas szellemi szferaba (na most ezt hollanbol forditom a jegyzeteimbol, es nem ismerem a pontos magyar kifejezeseket, bocsi, de azert ertitek remelem:)). A reinkarnalodas eseteben leveszed az etertestet a fogasrol, kikeresed a leendo szuleidet, ugy terelgeted az utjukat, hogy vegulis talalkoznak, a fogantatas pillanatat is betervezed, es utana pedig varsz szepen 9 honapot. A szulok kivalasztasa valami nagyon erdekes lehet szerintem. Elore tudod ugyanis hogy mi lesz a feladatod a kovetkezo eletedben, es hogy ezt veghez is vidd, szukseged van bizonyos kepessegekre, mint pl muzikalitas, nagy kezek, akarmi, es akkor talald meg azt a not es ferfit, akiket ha osszehozol, ez sul majd ki belole! Szuper, nem?

Na es akkor van a negy temperamentum: a kolerikus, szangvinikus, flegmatikus es melankolikus. Tehat negy fajta vilagrahozatal. Inge ezt mind tudhatja, 20-30 ev babaskodas alatt biztos megvoltak a tipikus esetei, es mar a varrandossag alatt felismerte a baba temperamentumat. A kovetkzoket mondja pl. a szangvinikus gyerekrol: vekony alkatu baba a pocakban, sok magzatviz, konnyen kitapinthatoak a kezek, vegtagok a hasfalon keresztul. Nem nagyon tud koncentralni ez a baba, egy pillangora hasonlit (kesobb ezek azok a gyerekek, akik gyakran a szek melle ulnek, leesnek a szekrol stb). A szuletes altalaban azzal kezdodok, hogy spontan elmegy a magzatviz, a fajasok nem akarnak kezdodni. Es miert nem? Mert kozben a picurka meg egy felhon ulve jatszik, kozben elfelejti hogy tulajdonkeppen belekezdett mar a vilagra jovetelbe, es akkor hirtelen eszebe jut, hogy,ja, tenyleg, most kell megszuletnem, es akkor jon is. Gyorsan, a semmibol, seperc alatt megszuletik. Kiszamithatatlan.

A flegmatikus gyerekek altalaban kesnek egy keveset, gyonyoruen jonnek a fajasok, szabalyos osszehuzodasok, minden a konyv szerint tortenik, nyugodt, szep szuletes. A baba keveset sir, ugyesen szopik egybol, szep rozsaszin baba. Erre mondjak azt hogy idealis baba. Nekik kesobb viszont tobb stimulalasra van szukseguk.

A kolerikus babat jellemzi a Foldhoz-kotodes, gyors szuletes, nincs turelme varni, nem veszi be jol a kanyart a szulocsatornaban, emiatt csucsfejjel szuletik altalaban, anyukat vagni kell. Ezek a bebik sirosak. Mar a pocakban nagyok, legalabbis jokotesuek, keves magzatviz. Vilagrajovetelkor vorosek a sok erofeszitestol. Ajanlott baranyborre fektetni oket, ez jol harmonizalja a hohaztartast, mivel ezeknek a babaknak altalaban meleguk van. Nagyon eroteljsen szopnak, tehat gyakran serul, beszakad a mellbimbo.

A melankolikus gyerek nehezen vesz bucsut a "mennyorszagtol", tulajdonkepp ott akar meg maradni, ezek a szuletsek altalaban nehezkesek, nagyon fajdalmas osszehuzodasok, sokaig tart az egesz folyamat. Viszont ezek a babak egy nagyon szep pillanatban jonnek vilagra, kivalasztanak egy kulonleges termeszeti esemenyt, az elso napsugarakat, vihart, szivarvanyt...Sokat sirnak, kulonleges vedettsegre van szukseguk. A szopas nehezen megy, viszont erzekenyek a tapra, hasfajosak. Nekik kulonosen ajanlottak a gyapju ruhacskak, selyem bebisapka, bepolyazas, ne legyenek kiteve sok kulso benyomasnak.
Eddig tartanak a jegyezeteim, es persze ez semmit nem ad vissza annak az estenek a hangulatabol, de van benne egy par edekes info, es biztosan vannak akik sokmindent felismernek ebben, es sokan akik semmit :)
En felismertem bennuk Natant es Ariadnet. Natan melankolikus(an szuletett legalabbis:)), nehez volt vele a bebikorszak, erezhetoen nagyobb hatizsakkal erkezett az elozo eletebol, nehezen szokta meg a testet az elejen. Ariadne pedig tipikus flegmatikus baba volt, aki kesve erkezett, elegedett baba volt, soha nem sirt, keson kezdett el mindent, oszteopatat es fiziot kellett beiktatni mivel 8 honaposan meg meg sem volt hajlando fordulni. Es mindketten meg mindig ugyanezen a vonalon mozognak. Nagyon erdekes tehat ebbol a szempontbol is figyelni a fejlodesuket az elejetol fogva. Konnyebb igy egymast meg-, es felismerni:)
Ez itt Natan szuletes utan, o 2003 december 31-en szuletett delben, 11:45-kor

O itt pedig Ariadne, 2006 junius 19-en szuletett itthon ejjel 3-kor. Anya es apa ott voltak szuletesnel, mar elkezdodtek a fajasok, mikor Gerben hazaert veluk Schipholrol. Ariadne 10 napot kesett:)

Nincsenek megjegyzések: