2008. október 9., csütörtök

Sarga

Minden amit most leirok, Nelleke van der Boom jegyzeteibol szarmazik, amit nekunk kezbe adott hazavinni, azt itt leforditottam (nem mindig erheto magyarsaggal, bocsi) :):
Ha a sarga szinre gondolsz, a Nap-ra gondolsz<> Ez a szin stimulalja az objektivitast a megfigyelesben, es fejleszti a szellemi kepesseget. Hatassal van az idegrendszerunkre, ezaltal a ratio-ra.
A gyerekek 10 eves korban kezdenek sokat sargas szinekkel rajzolni, festeni, a szabad szingyakorlatok sargabol, zoldbol es barnabol allnak, ez azt jelenti, hogy egyre jobban tudataban vannak a korulottuk levo vilag es a sajat elmenyeik kozotti kapcsolatnak. Foleg ha tul sok sargaval veszed magad korbe, okozhat ez tavolsagtartast, idegesseget es felszinesebb lelegzetvetelt. Egy waldorf suliban soha nem hasznaljak az osztalytermekben a sargat, mint onmagaban allo szint (pl. a falakra festve).

Az emberiseg fejlodeseben az egyiptomi idoszak a sarga periodus. Ebben az idoszakban jelent meg a sarga tobb arnyalata is, a sotetsargatol egeszen a barnaig pl. Ez lathato az egyiptomi muveszetben is, a sargat az arannyal asszocialtak, a szarkofagokon vilagossargatol a siennaig minden arnyalata megjelenik. Maga a fold (talaj) is sargas-voroses-barnas. Az inkarnacio folytatodott (az ember kapcsolata az anyaggal, materiaval szorosabba valik-gondolj itt pl a magenta idoszakra, az atlantiszi emberekre, akik meg egy almodozo, abszolut szellemi vilagban eltek). Ez jellemzo a 10 eves gyerekre is, kapcsolatara a korulotte levo dolgokkal. Igy fejlodott lassacskan az ember(iseg) lelki elete is.

Ebben az egyiptomi periodusban ami feltunik, az az emberi ero, a testi ero. Gondolj itt a hatalmas epitmenyekre, a piramisokra, amik az akkori ember szellemi eletenek adtak kifejezest. Embernek lenni kozmosz es Fold kozott. Ok tudtak, hogy letezik elet a halal utan. Es most kerultek annak a tudataba, hogy ok a folddel vannak osszekottetesben. A mummifikalas egy jellemzoje ennek a tortenelmi periodusnak, es ez nagy szellemi hatassal volt a kovetkezo inkarnaciokra. A mummifikalas altal kialakulhatott egy misztikus kapcsolat az anyaggal, a materiaval. Ebben az idoszakban talalhatoak a csirai a mi mostani eletunknek. (misztikus kapcsolat az akkori es a mostani ido kozott).

Az emberi miletunk is fejlodik , ebben a "sarga" periodusban alakul ki az emberben a tapasztalati lelek ( mostanaig kifejlesztettunk a tapasztalati lelkunket, az ertelmi-kedely(indulat) lelket, es egy kis reszet a tudatos leleknek-most ebben a periodusban elunk).

Mindarra amit az egyiptomi idoszakban az emberek megeltek, a jelenben a tudatalattiban emlekezunk. Akkor tanultak az emberek az istenit, Istent az anyagban is meglatni. Vilagukban a gondolkodas a tapasztalati lelekben elt. Errol hosszan lehetne persze filozofalni. De az is eleg ha megfigyeljuk a 10 ev koruli gyerekeket, ha egyutt tudunk veluk erezni, az egesz lenyukkel, akkor megprobalhatjuk megfigyelni hogyan is mukodik tulajdonkepp ez a tapasztalati lelek. Az egyiptomi kultura kozelebb all hozzank most, mint pl az indiai periodus.

A sarga a harmadik csakra szine. A masodik csakranal (skarlatvoros) az erzesek, batorsag, mereszseg es a donteshozatal voltak fontos temak. A harmadik csakra altal meg mered mutatni ki vagy valojaban, mit ersz. Azt mondod: szamitanod kell velem, mint ahogyan en is szamitok veled. Igy harmonikusan nyitott vagy a kulso vilag fele, mivel jol ismered sajat erenyeidet, tulajdonsagaidat. Tudataban lenni a jo es rossz tulajdonsagoknak nagyon fontos, igy kevesbe lehetsz sebezheto. Ez a harmadik csakra reagal mindenre ami kivulrol jon, foleg nonverbalisan. Szemelyes ero- es hatalomkozpont. Ha egyensulyban van, jo a kapcsolatod az egoddal, nyugodtan, harmonikusan tudsz cselekedni. Nem fuggsz masok velemenyetol, megjegyzeseitol. Roviden: jol erzed magad a borodben. Helytallsz magadert es jol tudsz donteseket hozni. Onmagad elfogadasa itt nagyon fontos, tudnod kell hogy szeretetet es tiszteletet erdemelsz. Azok az emberek akik nem tudjak kicsodak kaoszt alakitanak ki maguk korul, mivel minden tettuk celja az hogy masok elismerjek oket es figyelmet szenteljenek nekik. Sokat kovetelnek a tobbi embertol, a bennuk levo uresseget probaljak feltolteni a masok roluk valo velemenyeivel es elvarasaival. Ennel a csakranal fontos, hogy onmagad legy, bizzal a(z) (meg)erzeseidben(masodik csakra), ne vegy mindig masokat figyelembe, erezd magad jol es pozitivan. ONBECSULES. Ezek a lelki tulajdonsagok (fuggoen a sorsodtol),az egyiptomi idoszakbol szarmaznak, akkor fejlodtek ki.

Eddig tartott az este elso resze, nagyjabol ezeket mondta el Nelleke, tett hozza meg, magyarazott, mindenesetre otthon kell legyel egy kicsit Goethe,es Steiner szintanaban, es egyaltalan az antropozofiaban hogy valamit is megerts belole. Peldaul az emberiseg fejlodeserol, nekem ezek a periodusok es kvalitasaik az elejen semmit nem mondtak, most olvasom Steinertol az Akasha kronikat, hogy otthonosabban erezzem magam a temaban, mert addig mig nem olvasom, csak elkepzelni tudom, hogy is van ez.

Ezutan vizualizaltunk, egy hegyteton ulsz meg hajnalhasadas elott, indigo sotetben, es elkepzeled a napfelkeltet, eloszor jon a magenta, majd a voros, narancssarga, majd a sarga (feny), korbenezel, mit latsz, es utana pedig elkepzeled es megfigyeled hogy valtozik a feny minosege a nap soran Napnyugtaig, mig ujra indigoban nem ulsz. Nagyon szep elmeny volt. Utana megmutatta Nelleke, milyen mozdulat tarsul a sargahoz. Korbealltunk, lassan mindenki a kor kozepe fele lepeget (nyugodtan befele, igy gyujtod magadba ugymond a fenyt) es utana mindket karodat a magasban emeled es visszafele lepegetsz, igy sugarzod ki a fenyt te magad. Teljesen mas erzes mint a masik ket szinnel amit eddig tanulmanyoztunk. Es itt tenyleg arra kell figyelni, hogy mi megy vegben a testedben, milyen hatassal van ez a mozgas rad. Es ezutan ultunk le festeni. Az elso feladat egy kis lap, bevizezni, es sargaval ill. siennaval festeni, tulajdonkepp azt amit erzel. Nalam a sarga az egyensulyt juttatta eszembe, ill. ezt ereztem. Hihetetlen milyen gyorsan lehet sargaval festeni, mennyire konnyu, mennyire elveszodsz benne, mennyire formatlan. probalj csak vorossel es csak az arnyalataival dolgozni, egybol belekerulsz a formaba, minden latszik a lapon, nem lehet szinte semmit korrigalni, mig a sargat a vegtelensegig lehet folytatni. A masodik feladat nagy lap volt, ezen mar a sargat az eddig vett szinekkel kellett megjeleniteni. Alolrol kezded a magentat, majd ez at kell menjen vorosbe, narancssargaba, majd sargaba, fenybe. Vegulis mintha napfelkeltet festenel. es a napsugarak mogott kell egy icipici zold (emerald) is legyen, mivel az az igazi feny, a sarga csak az arnyek!!!;) Ez mind nagyon egyszeruen hangzik, viszont annal nehezebb sokmindenkinek megvalositani, mivel az a lenyeg, hogy ne menj bele a formaba, minden szin egymasba kell atmenjen, tipikus waldor rajzok tehat.
Ez az egyik oka amiert belekezdtem ebbe a festoworkshopba. Tisztara terapeutikus okokbol. Nehezen jovok ki a formabol. Mikor elkezdtem eloszor igazandibol festeni (pubertaskor), nekialltam formakat rajzolni, majd "kifesteni", eloszor minden fekete-feher volt, (a la Escher)egyszeruen NEM MERTEM szinekhez nyulni. A szinek akkor jottek nalam, mikor Natan mar majdnem 1 eves volt. Borzaszto, nem, hogy valakinek szinfobiaja van???De komolyan, szoval ovatos lepesekkel eljutottam oda ahol most vagyok Hogy mostmar nem rajzolom meg a dolgokat elore, hanem nagy mozdulatokkal, sok festekkel megyek neki egyenesen a papirnak, vaszonnak. Nagy fejlodes szamomra. Es nagy ajandek, tudod, amig nem mersz valamibe belekezdeni, nem tudod milyen jo!! (ismetlem onmagam). Ez igy van a varras, gyapju vonalon is. Konnyebben megy a mar meglevo gyapjufilcbol kivagni a szabasminta darabokat es utana osszevarrni, mint nekiallni a formatlan gyapjubol, es vizbol (figyelj, itt mar ket dolog van ami formatlan, haha, cseles) valamit, akarmit alkotni. Mikor eletemben eloszor nemezeltem (egy este a waldorf suliban ugy masfel eve), tisztara beduhodtem, de komolyan, nem volt hozza idegem, simogatni a gyapjut, egyfolytaban a korkoros, nyomkodos mozdulatok, es hogy ezt egy fel oran keresztul kell csinalnod hogy valamit lass is az eredmenybol...Apam, nagyon frusztralo volt...

Szoval mindenbol tanulsz, es en tudatosan probalom magamat megismerni, nemezeles altal, nedves lapra aquarell festekkel valo festes segitsegevel (brrr, nem szeretek vizfestekkel festeni!), sot a haztartas altal (nem vagyok egy jo haziasszony tipus, de probalkozom), hogy egyensulyban legyek. vegulis magatol nem fogsz egyrol a kettore jutni.


Na ez eleg hosszura sikeredett, ki fogja ezt vegigolvasni??

1 megjegyzés:

Bodza írta...

például én. :o) Nagyon érdekes lehetett, jó lehet ilyen helyre járni.